• Repetitie toneelstuk Gudrun
Repetitie toneelstuk Gudrun
Repetitie toneelstuk Gudrun

Repetitie toneelstuk Gudrun


Objectnummer
VA20140418_014
Objectnaam
diapositief (kleur-)
Inhoud

Deze afbeeldingen werden genomen tijdens de repitities voor het toneelstuk Gudrun. De voorstelling ging door in de Expohallen in Roeselare in 1980 naar aanleiding van het honderdjarig overlijden van Albrecht Rodenbach.

Gudrun is een drama geschreven door Albrecht Rodenbach. Het is een oeroude sage die in een historische tijd wordt ingewerkt. In die tijd was de Romeinse overheersing in verval: het Romeinse leger bestond uit vreemdelingen; de deugden der voorvaderen waren vergeten; innerlijke verdeeldheid heerste. In deze Romeinse beschaving leefden verromeinste Barbaren, die zich ten dienste stelden van de Romeinse keizers, en rondzwervende ongetemde Wikings (met Herwig als koning), de oeroude inwoners (Moerings) van het oude Moerenland, dat sedert drie eeuwen gebukt ging onder de Romeinse bezetting. Uit dit historisch gebeuren putte Rodenbach het schema voor zijn drama. Twee hoofdthema's waarvan hij de synthese als zijn eigen menselijk geluksdrama zag, bracht hij duidelijk ten tonele:

  1. De bevrijding, redding en heropstanding van Moerenland, waarvan de held Wate is (cfr in het leven van Rodenbach zijn inzet voor de Vlaamse beweging)
  2. De liefde van Gudrun, dochter van Carausius (veldheer in het Romeinse leger), voor Herwig (koning van de Wikings)
Auteursrecht
in copyright – non-commercial use permitted

Lees meer over de rechtenstatus in de disclaimer
Plaats
Roeselare (is gerelateerd aan)

Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.