• Algemene geschiedenis, Sima Tours, Lichtervelde
Algemene geschiedenis, Sima Tours, Lichtervelde
Algemene geschiedenis, Sima Tours, Lichtervelde

Algemene geschiedenis, Sima Tours, Lichtervelde


Objectnummer
SIMA2016_001
Beschrijvende notitie

Deze getuigenissen en beelden werden verzameld in het kader van het mondeling geschiedenisproject rond generatiebedrijven.

Foto 1: Foto van de tweede generatie, Romain Vandevelde

Foto 2: Foto van de huidige kantoren in de Statiestraat 205

Inhoud

Paul Vandevelde uit Lichtervelde was oorspronkelijk elektricien met een eigen winkel in de Ooststraat 17 (vlak voor de kerk). Hij was ziek geweest en kocht voor zijn werk in 1947 een nieuwe auto, een kleine Peugeot. In die Peugeot konden 4 mensen. In 1950 kocht hij een bestelwagen met vensters en ruimte voor 5 mensen en een chauffeur. Hij had dan ook 5 kinderen, waaronder 3 zonen: Daniël, Romain en Norman.  Door zijn grote auto vroegen mensen aan hem om naar een feest of begrafenis te rijden bijvoorbeeld in Noord-Frankrijk of Wallonië.
In 1952 richtte hij dan zijn bedrijf op en plaatste hij garages achter de Electro winkel. Het bedrijf noemde oorspronkelijk Sinte-Margaretha-Cars. Het eerste echte busje kocht hij in datzelfde jaar: een busje met 14 plaatsen en een laddertje tot op het dak voor de valiezen.  Zijn vrouw kon goed Engels en Duits en schreef hotels aan in Lourdes. Hij ging ook naar het Groot Hertogdom Luxemburg, waar er familie woonde. Paul Vandevelde kocht geregeld een andere bus. In 1956 kocht hij een hele grote bus voor lange afstandsreizen (die kostte toen meer dan 960 000 BEF of € 23.798 nu) en reed hij voor de West Belgium Coach Company. De hele winter stond die grote bus echter stil wegens niet voldoende werk. Paul legde de verzekering en de taks stil. Hij reed wel verder met zijn kleinere busjes. In 1958 ging hij elke dag naar Brussel voor de wereldtentoonstelling.

In 1976 is het bedrijf dan hernoemd naar Sima Tours en kwam ook het reisbureau tot stand, wat meteen succes had. Norman en Romain begonnen met bussen te rijden toen ze 21 waren. Daniël had al ervaring in andere reisbureaus voor hij samen met zijn broers de zaak overnam. Hij deed de administratie.

Tussen 1976 en 1980 zijn er een paar bedienden bijgekomen en dat was een grote verandering voor het bedrijf. Het aantal bestemmingen nam ook toe.  Nu is het bedrijf in handen van Lieven Vandevelde, de derde generatie. Hij is de zoon van Romain en de manager van het toerismebedrijf dat ongeveer 30 man personeel telt. 

Auteursrecht
in copyright – non-commercial use permitted

Lees meer over de rechtenstatus in de disclaimer
Object
Enkele mooie anekdotes, Sima Tours, Lichtervelde ()

Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.