Met opa op de fiets, Gits, 1920


Objectnummer
LDC20130912_009
Beschrijvende notitie

Op de foto bemerken we Médard Beernaert, die in 1891 te Staden huwde met Mathilde Herreman. Hun zoon Octave Beernaert is de papa van de kleine meid op de fiets. Haar naam is Clara Beernaert, de zus van Willy, èèn van de stichters van de scouts in Gits.

De foto is genomen voor de woning van de betrokkene. Typisch voor woningen in een landelijke gemeente begin de 20 ste eeuw zijn die piepkleine voortuintjes afgezet met een laag muurtje met een fraaie smeedijzeren afsluiting erop en smeedijzeren sierhekken. Dit gaf aan een woning een ongeziene uitstraling.

Médard zit aan het stuur van wel een originele driewieler ( we herkennen er op vandaag de fietsen in voor mensen met een beperking.) Het is een fiets uit de jaren 1920 met een zijspan of sidecar, zoals je ze ook bij motorfietsen kunt tegenkomen. De zijspan beschikt over een mooie carrosserie en is mooi afgewerkt met lakverf; Er is geen windscherm of overkapping op aangebracht. Ze biedt plaats aan een kind tot een jaar of 8.

Médard kijkt fier in de lens van de fotograaf. Hij zit strak in het pak met wit hemd en das met motief. Hij heeft zich goed aangekleed voor deze intense fietstocht en draagt daarom een donkere lange overjas, lange lederen handschoenen en bottines. op het hoofd een deukhoed. Médard draagt fier een Engelse snor, de punten omhoog gekruld. Hij houdt ontspannen een sigaartje tussen de lippen. Zijn  kleindochter Clara kijkt een beetje verwonderd in de lens, niet goed wetend waar al die aandacht goed voor is. ook zij zit warm ingeduffeld in het zijspan met dikke jas en donker hoedje met opstaande rand.Médard en kleindochter op de fiets met zijspan, de originele voorlopers van de - vooral in de steden- oprukkende praktische bakfietsen. Bemerk dat de fiets van Médard een taksplaat draagt. (een eeerste taksplaat in België in 1893 was ankervormig , de laatste taksplaten voor fietsers verdewenen in 1991).

Plaats
Hooglede - Gits > Gits (is vervaardigd in)

Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.