Affiche van de Toneel- en Operetteopvoering "De Bedelstudent" door het  Roeselaars Lyrisch Gezelschap "Kunst Veredelt", Roeselare, 2007
Affiche van de Toneel- en Operetteopvoering "De Bedelstudent" door het  Roeselaars Lyrisch Gezelschap "Kunst Veredelt", Roeselare, 2007

Affiche van de Toneel- en Operetteopvoering "De Bedelstudent" door het Roeselaars Lyrisch Gezelschap "Kunst Veredelt", Roeselare, 2007


Objectnummer
KUV20191016_104
Objectnaam
affiche
Beschrijvende notitie

Deze foto behoort tot een verzameling artefacten van de culturele vereniging, operettetheaterĀ  "Kunst veredelt" van Roeselare.

Herken je mensen op deze foto? Weet je wat hier exact wordt afgebeeld? Of heb je andere aanvullingen bij deze foto? ... Vul dan graag het formulier "Reactie toevoegen" in.

Inhoud
Deze affiche annonceert een culturele voorstelling van het  Roeselaarse Koninklijke Lyrische Gezelschap "Kunst Veredelt" . De operette " De Bedelstudent " van componist Carl Millöcker wordt opgevoerd.

De regie is in handen van Herman Slagmulder,  de dirigent van koor en orkest is Jos Lewille, met medewerking van de dansgroep Choronde.

De rollen worden vertolkt door Dirk Laplasse, Anton Haeck, Rieja De Jonghe,  Jan Lanssens, Marceline Keirsbulck , Marc Weyts,  Christ Soenen en Leen Vanhoecke.


Deze unieke voorstelling gaat door in het Cultureel Centrum "De Spil" te Roeselare  op zaterdag 10 februari 2007 om 19:30  en op zondag 11 februari 2007  om 15:00.

Kaarten en reservaties in C.C. De Spil (051/265.700 - fax 051/265.800)

Prijs van een ticket 16€.Foto 2: We zien Marc Wuyts aan het werk in een scène uit de operette " De Bedelstudent " van componist Carl Millöcker opgevoerd door het  Roeselaarse Koninklijke Lyrische Gezelschap "Kunst Veredelt, Roeselare, 2007

Inhoud van de operette: https://www.edog.nl/archief/de-bedelstudent-1987/
 

ACHTERGROND

De operette speelt zich af in Krakau in het jaar 1704. August de sterke, Kurfürst van Sachsen, is tegelijkertijd ook koning van Polen.

In 1696 was August, van Poolse adel, tot koning gekozen, slechts omdat het hem gelukt was, met grote beloftes, aanzienlijke omkoopgelden en door de overgang tot het katholieke geloof, zijn tegenkandidaat, de Franse Prins Conti, te verdringen door een verbond met Tjaar Peter I uit Ruslan verwikkelde hij Polen in een lange oorlog met Zweden (Koning Karel XII). De Zweden drongen in 1701 in Polen binnen, bezetten Warscahu en drongen August zich terug te trekken tot Krakau. Ze lieten in 1704 de legeraanvoerders en hertogen van de stad Poznán, Stanislaus Leszcynski, tot tegenkoning kiezen.

In 1706 dwongen zij bij de vrede van Altranstädt August tot officieel afstand doen van de Poolse troon. Toen Tsaar Peter I in 1709 de Zeden definitief versloeg, werd August weer als koning op de troon gezet. Hij regeerde tot 1773. Zijn voor Polen ongelikkige buitenlandse politiek zorgde vermoedelijk voor de eerste deling van Polen in 1792.

Tijdens de uitvoering van de operette kunt u zien, dat er hier geen sprake is van louter verzinsels, maar dat er wel degelijke sprake is van een historisch gegeven.

HET VERHAAL

Krakau 1704 onder de regering van Friedrich August II, de Sterke, koning van Polen en keurvorst van Saksen.
De gouverneur van Krakau, Kolonel Ollendorf, verschijnt in de stadsgevangenis, waar juist de vrouwen van de cipier Enterich (via hun charmes en liefkozingen, waarvoor hij zeer gevoelig is) “verleid” hebben om hun mannen te mogen bezoeken. Ollendorf kookt van woede; de door hem aanbeden schone Laura heeft zijn kus op haar schouder beantwoord met een klap met haar waaier. Bovendien mag Laura van haar naar adel hunkerende moeder Palmatica alleen met een adellijk persoon trouwe. Naast een adellijke schoonzoon hunkert moeder ok naar geld, want dat is iets dat de laatste jaren in de familie ontbroken heeft, en hoewel ze dit nog steeds hebben kunnen verdoezelen is nu de bodem van de geldkist erg duidelijk zichtbaar geworden. Ollendorf zint op wraak. OP de Karkauer voorjaarsmarkt, waar gravin Palmatica met haar beide dochters Laura en Bronislawa nog steeds probeert de schijn van rijkdom op te houden, stelt Ollendorf hen de prins Wybicki en diens adjudant voor. In werkelijkheid zijn dit (zich voordoende) studenten Symon Rymanowicz en Jan Janicki, die door Ollendorf uit de stadsgevangenis gehaald zijnen die voor hun medewerking aan zijn plan de vrijheid zullen krijgen op voorwaarde dat Symon met Laura zal trouwen. Hiertoe trekt Ollendorf een, overigens geleend, bedrag uit om de beide gevangenen waarlijk te kleden en van het nodige “zakgeld” te voorzien.

Het spel wordt echter ernst. Zowel Symon als Laura als Jan en Bronislawa worden verliefd op elkaar. Symon wil Laura de waarheid vertellen, maar Ollendorf weet te verhinderen dat zij de brief, waarin Symon haar de situatie uitlegt in handen krijgt. Naar de mening van Symon weet Laura nu dat hij niet Prins Wybicki is. Symon is dolgelukkig dat Laura hem accepteert en dus staat niets het huwelijk nog in de weg. Nauwelijks is het huwelijk voltrokken of daar verschijnen enkele medegevangenen van Symon onder aanvoering van ciper Enterich. Daarmee komt het bedrog aan het licht. Vol leedvermaak geniet Ollendorf van de situatie waarin hij gravin Palmatica en Laura gebracht heeft. Inmiddels is Ollendorf op de gedachte gekomen dat Symon en Jan wel eens geen (bedel-)studenten zouden kunne zijn, maar aanhangers van de verjaagde koning Stanislaus Leszynski.

Via een ingewikkeld spel weet Jan bij Ollendorf een fors bedrag los te krijgen (precies genoeg om de commandant van de citadel om te kopen). In ruil hiervoor zal Jan de leider der opstandelingen aan Ollendorf uitleveren. Voordat Ollendorf op de gdachte komt, dat hij weleens bedrogen kan zijn, is de stad gevallen en wordt de stad bevrijd van het juk der Saksen.
Als dank voor zijn hulp ontvangt Symon de titel van Graaf, zodat hij toch nog een waardige partij voor Laura is. Ook Jan, die in werkelijkheid Graaf Opällinski is, krijgt van moeder toestemming om met Bronislawa een paar te vormen. Wat er met de arme Ollendorf gebeurt? Dat ziet u aan het einde van “De Bedelstudent”.


 
Object
Foto van Mieke Himpe, de vijfde voorzitter van het operettegezelschap "Kunst Veredelt", 2003-2013. ()

Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.