• De eerste generatie: Omer Soenen, Slagerij Soenen, Hooglede
De eerste generatie: Omer Soenen, Slagerij Soenen, Hooglede
De eerste generatie: Omer Soenen, Slagerij Soenen, Hooglede
De eerste generatie: Omer Soenen, Slagerij Soenen, Hooglede

De eerste generatie: Omer Soenen, Slagerij Soenen, Hooglede


Objectnummer
SOE2016_002
Beschrijvende notitie

Deze getuigenissen en beelden werden verzameld in het kader van het mondeling geschiedenisproject rond generatiebedrijven.

Foto 1: Slagerij Soenen Hooglede (Sleihage): 1ste generatie, buitenzicht winkel  

Foto 2: Slagerij Soenen Hooglede (Sleihage): 1ste generatie, Omer met schoonzus en twee dochters Noëlla en Maggy                                          

Foto 3: Slagerij Soenen Hooglede (Sleihage): 1ste generatie, Omer Soenen en Madeleine Therry

   

Inhoud

Het verhaal van slagerij-traiteur “Soenen” vangt aan met het niet-aflatende verlangen van Omer Soenen om met een eigen beenhouwerszaak te starten. Zoals zo vaak in die tijd, kort na de tweede wereldoorlog, beschikte Omer niet over voldoende spaarcenten om zijn droom direct te realiseren. Hij trad in het huwelijk met Madeleine Therry en het jonge koppel ging voor een zevental jaren bij Omer zijn schoonouders inwonen om zo nog wat meer te kunnen sparen. Ondertussen werkte hij in het slachthuis “Westvlees”.

In het jaar 1948 zag Omer zijn kans schoon toen een zekere beenhouwer Cornette verhuisde naar Roeselare. Omer en Madeleine namen de beenhouwerij aan de Ieperstraat 168 te Sleihage over, de grote droom van een zelfstandige zaak ging in vervulling. In het begin viel daar echter nog geen ‘broodwinning’ uit te halen zodat Omer nog verplicht werd om zijn werk in het slachthuis aan te houden. Zijn vrouw Madeleine deed de winkel en Omer maakte alles vooraf klaar. Ook de ‘commanden’ (bestellingen) maakte hij vóór zijn werk in het slachthuis nog klaar en bestelde ze ook nog aan huis.             

Omer en Madeleine kregen dan ook nog vijf kinderen. Niettegenstaande het vele en lastige werk is Omer tot in zijn tachtiger jaren blijven meehelpen in de zaak die hij had opgericht. Hij kwam nog geregeld meehelpen om de bestellingen klaar te maken en met de auto thuis te brengen. Hij is dat blijven doen tot hij getroffen werd door een trombose en niet meer mobiel was. Ook zijn vrouw Madeleine is altijd betrokken gebleven bij de zaak: zij is altijd “de ménage” (het huiswerk)  komen doen terwijl de winkel geopend was en op haar kleinzoon Kristof komen passen.

 

Auteursrecht
in copyright – non-commercial use permitted

Lees meer over de rechtenstatus in de disclaimer
Objecten
Algemene Informatie, Slagerij-traiteur Soenen, Hooglede-Sleihage ()
De tweede generatie: Etienne Soenen, Slagerij Soenen, Hooglede ()
De derde generatie: Kristof Soenen, Slagerij Soenen, Hooglede ()

Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.