• Firma Haelvoet Ingelmunster, de derde generatie, Vincent HAELVOET
Firma Haelvoet Ingelmunster, de derde generatie, Vincent HAELVOET
Firma Haelvoet Ingelmunster, de derde generatie, Vincent HAELVOET
Firma Haelvoet Ingelmunster, de derde generatie, Vincent HAELVOET
Firma Haelvoet Ingelmunster, de derde generatie, Vincent HAELVOET
Firma Haelvoet Ingelmunster, de derde generatie, Vincent HAELVOET

Firma Haelvoet Ingelmunster, de derde generatie, Vincent HAELVOET


Objectnummer
HAE2016_004
Beschrijvende notitie

Deze getuigenissen en beelden werden verzameld in het kader van het mondeling geschiedenisproject rond generatiebedrijven.

Foto 1: Vincent Haelvoet, zaakvoerder derde generatie firma Haelvoet n.v.

Foto 2: Firma Haelvoet Ingelmunster: modern ouderenzorgmeubilair

Foto 3 en 4: Firma Haelvoet Ingelmunster: Hidden ‘Aston’ met zero gravity position

Foto 5: Firma Haelvoet Ingelmunster: boxspring Hidden Hilo

 

Inhoud

In 1999 treedt de enige zoon van Roland Haelvoet, Vincent Haelvoet (toen 25 jaar),  aan in het bedrijf als productieverantwoordelijke. Met zijn diploma’s industrieel ingenieur en toegepaste economische wetenschappen  gecombineerd met een aangeboren leergierigheid, vormde dat een goede basis om dit mooie bedrijf over het moeilijke kruispunt van zijn bestaan te leiden. Begin 2000 wordt Vincent Haelvoet CEO van het bedrijf.

Onder impuls van de nieuwe CEO Vincent Haelvoet gaat het bedrijf sterk groeien. Vorig jaar in 2015 werden 2 nieuwe showrooms, burelen, seminarieruimte, bedrijfsrestaurant en fitnessruimte geopend. Voor de komende drie jaren staat een nieuwe dispatchinghall en een nieuw opslagmagazijn op het programma. Ook wordt vanaf dit jaar geïnvesteerd in een nieuwe productielijn die nog meer automatisch zal werken als op vandaag, maar vooral een lijn die in staat zal zijn één stuk quasi even efficiënt aan te maken als 100 of 1000 stukken.  Want het is de kunst, als je via het lastenboek producten moet naleveren, dat je één stuk bijna even goedkoop kunt produceren als 100 stukken. Dus probeert men nu om machines sneller te laten omstellen, aan flexibiliteit te winnen en sterk te automatiseren, waardoor dat ene product even efficiënt en voor dezelfde prijs kan geproduceerd worden als een grote serie. Tegen het eerste kwartaal van 2017 moet deze productielijn operationeel zijn. En hier staat het hele bedrijf Haelvoet voor: investeren in productontwikkeling en optimalisatie van de processen.

Op dit ogenblik werken er in België 90 werknemers en in Roemenië 105 medewerkers. Het bedrijf heeft het niet gemakkelijk om werkkrachten te rekruteren. Vooral omdat ze in een sector werken met een aantal knelpuntberoepen: zoals metaalarbeiders en vernissers. Het bedrijf is een kennisbedrijf, een technisch bedrijf, waar ook ervaring nog een grote rol speelt,  en dat maakt het niet gemakkelijk om aan goede arbeidskrachten te geraken. Uiteraard worden contacten onderhouden met de technische scholen uit de regio en wordt ook energie gestoken in het begeleiden van stagiairs van die scholen, wat dan weer soms resulteert in een aanwerving. Op dit ogenblik zijn 95% van de werknemers uit de regio van Ingelmunster, er worden ook vrouwen en allochtonen tewerkgesteld. Ook jobstudenten kunnen tijdens de vakantieperiode aan de slag.  De CEO probeert alle werknemers in het bedrijf met de naam aan te spreken en hij staat voor iedere werknemer ter beschikking. Hij vindt een persoonlijke relatie met iedereen erg belangrijk en is heel erg begaan met het sociale kapitaal van zijn bedrijf. Bij de opening van de nieuwe gebouwen op 20 november 2015 werd een eet- en dansfestijn aangeboden voor alle werknemers samen met hun partner. Na een drukke periode wordt er al eens een frietkraam geïnstalleerd en kunnen alle werknemers een frietje eten en wat bijpraten. En met de faciliteiten die het nieuwe gebouw biedt zal al sneller eens iets kunnen worden georganiseerd voor de werknemers.

Het grote voordeel van een familiebedrijf, volgens Vincent Haelvoet, is dat familiebedrijven een lange termijnvisie hebben. Winstbejag is op korte termijn relatief onbelangrijk, men mikt meer op het duurzaam maken van het bedrijf zodat volgende generaties nog mogelijkheden zullen hebben om het bedrijf verder uit te bouwen. Als nadeel voor een familiebedrijf geeft hij dan weer aan dat ze misschien wat behoudsgezinder denken en steeds de veiligste weg nemen. Maar dat hangt een beetje af van het karakter van de gedelegeerd bestuurder. KMO’s leven in Vlaanderen ook nog te veel op een eiland, terwijl Vincent Haelvoet juist open innovatie hoog in het vaandel voert. Hij probeert dat in ieder geval met zijn bedrijf aan te moedigen. Een mooi voorbeeld daarvan is de samenwerking met de firma Durlet uit Izegem. 14 jaar geleden heeft de firma een relaxzetel ontwikkeld voor en met de firma Durlet. Haelvoet heeft dat verder geëngineerd en nu produceren ze het mechanisme voor die relaxzetel enerzijds voor de klanten van de firma Durlet, en anderzijds hebben ze daar ook een variant op gemaakt voor de zorgsector.

Het exportaandeel van de firma Haelvoet bedraagt 40%, de markt in België is dus goed voor 60%. Als het van Vincent Haelvoet afhangt mogen die percentages snel omwisselen. Niet door te krimpen in België maar wel door meer marktaandeel te verwerven in het buitenland. Laat dit de grootste betrachting zijn voor de toekomst van het bedrijf: nog proberen te groeien op exportvlak (vb.: recentelijk ook realisaties in Koeweit). En daarnaast natuurlijk ook volle inzet op het nieuwe designlabel ‘Hidden’ (wat werd voorgesteld bij de rubriek: algemene informatie van de firma Haelvoet).

Firma Haelvoet is lid van Unizo, Fedustria en Voka, waar ze voor bepaalde vragen of opleidingen steeds beroep op kunnen doen. Daarnaast zijn ze ook aangesloten bij het “Profconsortium”, dat is een vakvereniging specifiek voor bedrijven die actief zijn in de ‘zorg’ en die zich gebundeld hebben onder het “Prof”-label (Patient Room Of the Future). En dat is een consortium waar kruisbestuiving tussen verschillende bedrijven uit de sector veel meer kansen krijgt.

 

 

 

Auteursrecht
in copyright – non-commercial use permitted

Lees meer over de rechtenstatus in de disclaimer
Objecten
Zorgmeubelenbedrijf “Haelvoet n.v.”, Ingelmunster, Algemene informatie ()
Firma Haelvoet Ingelmunster, de eerste generatie: Michel HAELVOET ()
Firma Haelvoet Ingelmunster, de tweede generatie, Roland HAELVOET ()

Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.