• Technologische evoluties, Geldhof Houthandel, Moorslede
Technologische evoluties, Geldhof Houthandel, Moorslede
Technologische evoluties, Geldhof Houthandel, Moorslede

Technologische evoluties, Geldhof Houthandel, Moorslede


Objectnummer
GEL2016_002
Beschrijvende notitie

Deze getuigenissen en beelden werden verzameld in het kader van het mondeling geschiedenisproject rond generatiebedrijven.

Foto 1: een luchtfoto van het bedrijf, genomen in de jaren ‘70

Foto 2: een recentere luchtfoto van het bedrijf, genomen in 2000

Inhoud

Het bedrijf zit nog steeds op dezelfde locatie. Het is wel uitgebreid en de ingang is veranderd. De hoofdactiviteit is in die 2 generaties uitgebreid. Van louter houthandel naar nieuwe producten in hout en alles wat ermee te maken heeft. Ze zijn groot geworden met een aantal industriële bedrijven in West-Vlaanderen, die zelf hun verpakkingen maakten en die daar hulp voor nodig hadden.
De houthandel maakt zelf geen kisten, maar verkoopt bijvoorbeeld platen op maat voor die kisten of  maakt de verpakking, de onderdelen voor kisten waar de bedrijven hun machines in steken.
Ze maken bijvoorbeeld ook een vloer waar de arbeiders op lopen om aan een machine te werken. Of een tafel die aan die machine staat om textiel op te leggen. Zolang het maar met hout te maken heeft. Vroeger was er 1 machine die voortdurend rolluiken aan het maken was . Nu wordt dat nog 1 maal per jaar gemaakt.

De automatisering heeft dus ook een grote evolutie doorgemaakt. Vroeger waren er 10 schaafmachines, nu is er nog 1 die hetzelfde werk doet.
Op vlak van product zitten ze met een vrij traditioneel product, waar weinig evolutie in is. Bij de aanvraag voor een nieuwe milieuvergunning heeft Jurgen met de gedachte gespeeld om te verhuizen omdat hij terug moest investeren om weer in orde te zijn. Via een compromis met de gemeente heeft hij nu een milieuvergunning die nog 20 jaar geldig is.
Er is veel concurrentie in een straal van 25 km rond Moorslede. Maar Jurgen kan daar perfect mee leven. Het is nooit zijn bedoeling geweest om de zaak over te nemen. Hij is er erin gegroeid en leert nog elke dag bij, omdat ze met een natuurproduct werken: hout.

Auteursrecht
in copyright – non-commercial use permitted

Lees meer over de rechtenstatus in de disclaimer
Objecten
Algemene geschiedenis, Geldhof Houthandel, Moorslede ()
Het familiebedrijf, Geldhof Houthandel, Moorslede ()

Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.