• Veldkeuken, Emelgem, 4 augustus 1915
Veldkeuken, Emelgem, 4 augustus 1915
Veldkeuken, Emelgem, 4 augustus 1915
Veldkeuken, Emelgem, 4 augustus 1915

Veldkeuken, Emelgem, 4 augustus 1915


Objectnummer
GIS2016_006
Beschrijvende notitie

Deze getuigenissen en beelden werden verzameld in het kader van het mondeling geschiedenisproject rond generatiebedrijven.

Op de foto's zie je de vermoedelijke grootvader van de huidige zaakvoerder van het Klein Gistelgoed Christophe Decaigny, één van de twee kleine jongens die achteraan de kar staan. De grootvader was de oudste van het gezin en er wordt vermoed dat hij het grootste kind is die op de foto staat.

 

Inhoud

In de eerste wereldoorlog zat Het Klein Gistelgoed nog niet op de locatie in de Haaipanderstraat. Dit was in de Reeperstraat en toen passeerde er naast het bedrijf een spoorweg of tramlijn die recht naast de frontlijn liep. En naast dit bedrijf hadden de Duitsers een veldkeuken gemaakt. Dat heeft een grote impact gehad.

Er werden vaak zaken opgeëist, maar aan de andere kant bleken de Duitsers heel correcte mensen te zijn. Zo vroegen de Duitsers bijvoorbeeld boter als ze er tekort hadden, maar op het moment dat er een nieuwe lading toekwam met boter kwamen ze hetgeen teruggeven wat ze genomen hadden.

Auteursrecht
in copyright – non-commercial use permitted

Lees meer over de rechtenstatus in de disclaimer
Objecten
Algemene geschiedenis, Klein Gistelgoed, Izegem ()
De varkenshouderij, Klein Gistelgoed, Emelgem ()
Technologische evolutie, Klein Gistelgoed, Izegem ()
Brochure, Klein Gistelgoed, Izegem ()
Samenwerkingsverband, Klein Gistelgoed, Emelgem ()

Deze websites maakt gebruik van cookies Accepteer.